Energie regenerabila

Energie regenerabila

Resursele regenerabile sunt toate acele resurse care fie se reInnoiesc la scurt timp, fie sunt inepuizabile: energia solara, eoliana, a apei, geotermica, de biomasa si care pot fi valorificate prin generarea de curent electric.

La nivel mondial
In lume, s-a constientizat necesitatea unei schimbari in privinta resurselor convetionale de energie, odata cu prima criza a petrolului din 1973, cu atat mai mult cu cat cea de a doua criza a venit la scurt timp, in 1979.

Dupa aceasta experienta, statele au inceput sa faca investitii semnificative in dezvoltarea cercetarilor, studiilor si industriei de specialitate. Astfel, in patru decenii, aceasta noua ramura a productiei de energie ia amploare, diminuarea utilizarii resurselor conventionale devenind o prioritate la nivel mondial.

Uniunea Europeana stabileste prin Directiva Europeana din 2005, ca pana in anul 2020 sa isi reduca cu 20% emisiile de noxe si sa produca 20% din totalul energiei din surse regenerabile.

In Romania
Romania are un semnificativ potential energetic din resurse regenerabile, datorita reliefului diversificat si climei care ne ofera atat zone insorite extinse cat si arii importante cu vant constant, ce pot fi exploatate o perioada relativ lunga din an. La acestea se adauga si generoasele resurse de biomasa precum reziduurile agricole, forestiere, industriale, formand cea mai importanta si sustenabila resursa pentru producerea energiei verzi.

Inainte de 2007, Romania producea energie verde doar cu ajutorul hidrocentralelor, aproximativ o treime din totalul energiei, aflandu-se pe locul doi dupa centralele pe carbune. Odata cu noua Lege a Energiei (13/2007) si cu Legea pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie (220/2008), incep sa apara investitii in ferme solare si eoliene.

Desi primele proiecte industriale de parcuri eoliene au fost dezvoltate in Romania cu doar cativa ani in urma, acestea incep sa joace un rol din ce in ce mai important pe piata energiei. Daca in 2009 erau centrale eoliene ce insumau o capacitate instalata de 14MW, In 2011 se ajunge la o capacitate instalata de 988MW, iar in 2012 se dubleaza ajungand la o capacitate de aproximativ 2 GW. Cu siguranta, in anii ce vor urma, Romania va deveni unul dintre principalii utilizatori din Europa ai unei astfel de energii regenerabile.

Potentialul energetic eolian al tarii, de aproximativ 23TWh, este cel mai ridicat din S-E Europei, zona Dobrogei aflandu-se printre primele locuri la nivelul intregului continent, cu o viteza estimata la 7,7 m/s pentru cel putin 3.330 ore/an.

Tinand cont de contextul general, parcul eolian dezvoltat de FF Wind Energy International, aflat in judetul Tulcea, nordul Dobrogei, este optim pozitionat pentru a beneficia de toate aceste conditii favorabile. Acest proiect are toate ingredientele pentru o implementare de succes.