Energie regenerabila

PROIECT ENERGIE EOLIANA

Parcul eolian de 399 MW este localizat la aproximativ 22 km sud-est de orasul Tulcea si acopera o suprafata de aproximativ 1300 ha in extravilanul municipiului Tulcea, al comunei Valea Nucarilor si comunei Bestepe, toate terenurile aflandu-se in proprietatea companiei.

Proiectul cuprinde parcul cu 133 turbine si racordurile aferente, trei statii 110/MT amplasate in interiorul parcului, o Statie de Transformare de 400/110 kV ce va fi amplasata in vecinatatea statiei existente Tulcea Vest (diminuand astfel semnificativ distanta conexiunii intre cele doua statii) si racordul in statia de transformare Tulcea Vest printr-o celula de 400 kV.

Echipamentul care se va monta este de tipul generatorului VESTAS V 112 de 3 MW, conceput pentru zone eoliene cu turbulenta redusa si vanturi cu viteza medie. Principalele caracteristici tehnice ale echipamentului sunt:
- rotor: diametru - 112 m;
- turn - 119 m;
- generator: putere nominala - 3.000 kW;
- inaltime turbina eoliana - 175 m (turn - 119 m si pala - 56 m).

Turbina eoliana VESTAS V 112 continua succesul aparatelor de 3 MW ale companiei VESTAS care sunt printre cel mai des intalnite turbine eoliene in industria eoliana globala, cu peste 1.000 de unitati instalate in intreaga lume. Avand un diametru al rotorului de 112 m, acestea sunt printre cele mai mari turbine eoliene de la VESTAS, disponibile pentru aplicatii pe uscat si au fost concepute pentru a raspunde cerintelor imediate ale Europei.

Studiul de vant a fost realizat in decursul a 3 ani cu 4 turnuri de masura marca IHNEN (2 x 65 m si 2 x 85 m), proprietate a FF Wind Energy International. Aceste turnuri sunt inca amplasate in zona localitatilor Agighiol, Bestepe, Iazurile si Tulcea, masurand in continuare viteza vantului la nivelul proiectului.

De procesarea si analizarea datelor se ocupa firma DEUTSCHE WINGUARD CONSULTING GMBH, rezultatul studiului de vant indicand o viteza medie anuala de 7,4 m/s la inaltimea de 119m.

Procesul de implementare a proiectului se afla intr-un stadiu avansat. Contractul de racordare pentru intreaga capacitate este semnat si platit, documentatia P.U.Z. avizata, iar in prezent se fac toate demersurile necesare pentru obtinerea Autorizatiei de Construire. Tinand cont de toti factorii determinanti, se estimeaza ca proiectul va fi pus in functiune in decursul anului 2014 - 2015.

Pe masura ce avansam in implementarea proiectului, situatia va fi actualizata punctual pe site, cu specificarea tuturor progreselor semnificative.